VITAMIN B12

12 януари 2024
VITAMIN B12

Какво представлява витамин B12?

Витамин B12, или кобаламин, е водоразтворимият витамин с най-голямата и най-сложна молекулярна структура от всички витамини. Той играе изключително важна роля по време на формирането на червените кръвни клетки, клетъчния метаболизъм, функцията на нервната система, производството на ДНК, здравето на щитовидната жлеза, храносмилането и усвояването на храната, надбъбречните хормони и други.

Ползи от витамин B12

* Образува червени кръвни клетки и предпазва от анемия

* Предпазва мозъка

* Влияе на здравината на костите

* Повишава доброто настроение

* Предпазва сърцето

* Дава енергия - Всички витамини от групата В играят съществена роля в производството на енергия в тялото. Всъщност един от най-честите ранни признаци на дефицит на витамин В12 са именно умората и липсата на енергия. Ако човек има значителен дефицит на витамин В12, приемането на добавка, или увеличаването на приема му вероятно ще подобри енергийното му ниво.

Каква е дневната нужда от витамин B12?

Дневната нужда от витамин B12 за възрастни е стандартно около 2,4 микрограма. За бременни и кърмещи жени необходимата доза е малко по-висока - между 2,6 и 2,8 микрограма на ден. 

Изследване на витамин B12

Редовното проследяване на нивата на витамин B12 в кръвта е ключово за здравето на всеки един човек, независимо от възраст, пол и и начин на хранене. 

Макар референтните стойности на витамин В12 в кръвта да се различават в отделните лаборатории, те са в диапазона 180-914 ng/L. При тях обаче долната референтна граница е занижена. Всъщност е установено, че за нормални нива на витамин B12 в кръвта се считат стойности над 400. 

При установени нива на витамин В12 под 400 единици, е желателно да се изследват нивата на хомоцистеина, витамините B6 и B9 в кръвта, а на метилмалоновата киселина в урината. Стойностите на фолиевата киселина (витамин В9) обикновено са високи при хора с дефицит на витамин В12. Ето защо, заедно с изследването на витамин В12, се препоръчва да бъдат установени нивата и на витамин В9, защото фолиевата киселина може да маскира реалните стойности на B12.

Признаци на дефицит на витамин B12

Витaмин B12 участва в толкова много системи и реакции, че ако не си набавяме достатъчно от него, рискуваме да си причиним дълъг списък от здравословни проблеми. При повечето хора основният симптом на дефицита му е умората, както умствената, така и физическата. Този недостиг може да се развиe или бавно във времето, причинявайки постепенно появяване и влошаване на симптоми, или да се появи сравнително бързо. Поради разнообразния характер на симптомите, дефицитът на витамин В12 много често може да бъде пренебрегнат, или объркан с друг вид диагноза, например, с множествената склероза.

Причини за недостиг на B12

Недостигът на витамин B12 е огромен проблем, който засяга голяма част от населението. Причините, поради които не може да се разгради и усвои витаминът, са много, но най-основните са неправилният начин на живот, храносмилателни проблеми и генетични особености.

Дефицитът на B12 може да се срещне при всеки един човек. Мит е, че само веганите или вегетарианците имат този проблем. Дори да се храним с храни, в които има B12, като месо, риба, млечни, това не винаги означава, че ще го усвоим и нивата на витамина ще бъдат в норма. 

 

Източници:

https://www.ebmconsult.com/articles/vitamin-b12-absorption-mechanism-intestine-intrinsic-factor

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/?fbclid=IwAR3nxC3HEHcCw6m0Ut0tNu0vcxNruT0r5WRKCmNyh37_DG4QPgIT-Z0HeUo

https://nutritionfacts.org/video/the-symptoms-of-vitamin-b12-deficiency/


Всяка клетъчна мембрана в човешкото тяло изисква фосфатидилхолин, особено за възстановяване и поддържане здравето на нервните и мозъчните клетки.

прочети още
Vitamin B12 Adenosylcobalamin
12 януари 2024

Без витамин B12 човешкото тяло би престанало да произвежда енергия на клетъчно ниво. Ако не си набавяме достатъчно, това в крайна сметка би довело до клетъчна смърт.

прочети още
БИОТИН
11 януари 2024

Думата "биотин" идва от древногръцката дума "biotos", която означава "живот" или "препитание".

прочети още
VITAMIN C
11 януари 2024

Аскорбиновата киселина приемана по време на хранене, може да помогне за усвояването на киселини. Витамин С е основен витамин, което означава, че тялото ви не може да го произвежда. Следователно трябва или да си го набавяте чрез хранителни добавки или чрез храната, която консумирате.

прочети още