VITAMIN B12

12 January 2024
VITAMIN B12

Какво представлява витамин B12?

Витамин B12, или кобаламин, е водоразтворимият витамин с най-голямата и най-сложна молекулярна структура от всички витамини. Той играе изключително важна роля по време на формирането на червените кръвни клетки, клетъчния метаболизъм, функцията на нервната система, производството на ДНК, здравето на щитовидната жлеза, храносмилането и усвояването на храната, надбъбречните хормони и други.

Ползи от витамин B12

* Образува червени кръвни клетки и предпазва от анемия

* Предпазва мозъка

* Влияе на здравината на костите

* Повишава доброто настроение

* Предпазва сърцето

* Дава енергия - Всички витамини от групата В играят съществена роля в производството на енергия в тялото. Всъщност един от най-честите ранни признаци на дефицит на витамин В12 са именно умората и липсата на енергия. Ако човек има значителен дефицит на витамин В12, приемането на добавка, или увеличаването на приема му вероятно ще подобри енергийното му ниво.

Каква е дневната нужда от витамин B12?

Дневната нужда от витамин B12 за възрастни е стандартно около 2,4 микрограма. За бременни и кърмещи жени необходимата доза е малко по-висока - между 2,6 и 2,8 микрограма на ден. 

Изследване на витамин B12

Редовното проследяване на нивата на витамин B12 в кръвта е ключово за здравето на всеки един човек, независимо от възраст, пол и и начин на хранене. 

Макар референтните стойности на витамин В12 в кръвта да се различават в отделните лаборатории, те са в диапазона 180-914 ng/L. При тях обаче долната референтна граница е занижена. Всъщност е установено, че за нормални нива на витамин B12 в кръвта се считат стойности над 400. 

При установени нива на витамин В12 под 400 единици, е желателно да се изследват нивата на хомоцистеина, витамините B6 и B9 в кръвта, а на метилмалоновата киселина в урината. Стойностите на фолиевата киселина (витамин В9) обикновено са високи при хора с дефицит на витамин В12. Ето защо, заедно с изследването на витамин В12, се препоръчва да бъдат установени нивата и на витамин В9, защото фолиевата киселина може да маскира реалните стойности на B12.

Признаци на дефицит на витамин B12

Витaмин B12 участва в толкова много системи и реакции, че ако не си набавяме достатъчно от него, рискуваме да си причиним дълъг списък от здравословни проблеми. При повечето хора основният симптом на дефицита му е умората, както умствената, така и физическата. Този недостиг може да се развиe или бавно във времето, причинявайки постепенно появяване и влошаване на симптоми, или да се появи сравнително бързо. Поради разнообразния характер на симптомите, дефицитът на витамин В12 много често може да бъде пренебрегнат, или объркан с друг вид диагноза, например, с множествената склероза.

Причини за недостиг на B12

Недостигът на витамин B12 е огромен проблем, който засяга голяма част от населението. Причините, поради които не може да се разгради и усвои витаминът, са много, но най-основните са неправилният начин на живот, храносмилателни проблеми и генетични особености.

Дефицитът на B12 може да се срещне при всеки един човек. Мит е, че само веганите или вегетарианците имат този проблем. Дори да се храним с храни, в които има B12, като месо, риба, млечни, това не винаги означава, че ще го усвоим и нивата на витамина ще бъдат в норма. 

 

Източници:

https://www.ebmconsult.com/articles/vitamin-b12-absorption-mechanism-intestine-intrinsic-factor

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257642/?fbclid=IwAR3nxC3HEHcCw6m0Ut0tNu0vcxNruT0r5WRKCmNyh37_DG4QPgIT-Z0HeUo

https://nutritionfacts.org/video/the-symptoms-of-vitamin-b12-deficiency/


Phosphatidylcholine
13 January 2024

Did You Know? Every cell membrane in the human body requires phosphatidylcholine, especially for nerve and brain cell repair and maintenance.

read more

Did You Know? Without B12, the human body would cease to produce energy at the cellular level. If left untreated, this would eventually lead to cellular death.

read more
Biotin
11 January 2024

Did You Know? The word “biotin” comes from the ancient Greek word “biotos,” which means “life” or “sustenance.”

read more

Did You Know?  Absorbic acid, taken with meals, can help with the absorption of acid. Vitamin C is an essential vitamin, meaning your body cannot produce it. Therefore, you must either supplement or get it from your diet

read more